Reklam
"İnşaat Sektörü Mayıs - Haziran Gibi Düzelmeye Başlar"
Pazar, 08 Kasım 2009 10:40
insaatkulevincBu sözler Ukrayna'da faaliyet gösteen hemen hemen bütün Türk inşaat şirketlerinin tanıdığı bir isime ait. Best &Fast  Genel Müdürü ve wacker markasının Ukrayna temsilciliğini yürüten Atasoy ile Ukrayna'daki inşaat sektörünü, öğrencilerimizi ve Türk inşaatçılarını konuştuk.

İyi günler Gürbüz bey; Ukrayna'da iş yapan hemen tüm inşaat firmalarının yakından tanıdığı bir isimsiniz. Wacker'in Ukrayna temsilciliğini yapıyorsunuz. Kaç yılında Ukrayna'ya geldiniz?

Gürbüz Atasoy: Ukrayna'ya ilk gelişim 2007'nin Haziran ayındaydı. Eylül ayından bu yana da aktif olarak çalışmaktayız.

TH: İnşaat sektörü wackeri yakından tanıyor, ancak bu isime uzak olan okurlarımız için çalıştığınız alandan bahseder misiniz?

Gürbüz Atasoy: Wacker 1848 yılında Almanya'da kurulmuş, hafif inşaat makinaleri üreten bir firmadır. Branşında dünya pazarının %60'ına hakim bir markadır. Firmanın 32 ülkede temsilcilikleri, Almanya ve Amerika'da fabrikaları bulunuyor. Firma 1992 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

TH: Ukrayna'ya gelişiniz nasıl oldu?

Gürbüz Atasoy: 10 Yıl Türkiye Wacker'de çalıştım. Yeni birşeyler yapmak istedim. Genel Müdürüm Ertan Özdemir, bunun için en ideal yerin Ukrayna olduğunu söyledi, geliş o geliş.

TH: Ancak tam krizin başladığı yıllarda Ukrayna'ya gelmişsiniz. Zor olmadı mı?

Gürbüz Atasoy: Evet. Doğru biraz talihsiz bir zamanda geldik diyebilirim. Bizim başlamamızdan bir süre sonra kriz patlak verdi. Ancak buna rağmen büyüme yakaladık. Öte yandan satış sonrası servisin getirdiği iş hacmi beklentilerimizi karşıladı diyebilirim.Daha önce mallarımızı Türkiye'den satıyorduk. Şimdi ise Ukrayna'da satıyoruz.

TH: Gürbüz bey sattığınız ürünleri Ukrayna'daki hemen hemen tüm Türk inşaat şirketleri bir şekilde kullanıyorlar. Bu açıdan bakıldığında sektörün nabzını  tutabilen,  Türk inşaatçılarının durumunu en iyi gözlemleyebilecek insanlardansınız. Türk şirketleri arasında kimlerle çalıştınız?

Gürbüz Atasoy: ERBEK İnşaat, Ant Yapı, Doğuş, Doğuş-Alarko-YDA, Özer Ak Yapı, Gülsan, Onur İnşaat, Yurt Endüstri, Rönesans, ERS, Master Bud, Mega Teknik şu anda aklıma gelen Türk firmaları. Bunun dışında da bir çok Türk inşaat firması ile çalıştık, hala da işbirliğimiz sürüyor.

TH: Bu kadar çok Türk firması ile çalışıyorsunuz. Türk inşaatçılarının piyasadaki konumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gürbüz Atasoy: Türk inşaat firmaları, Ukrayna'daki bir çok prestij projesine imza attılar ve atmaya devam ediyorlar. Stadyum inşaatından, havaalanına, yol inşaatlarından, büyük alışveriş ve konut merkezlerine kadar bir çok projede Türk inşaat şirketlerinin imzaları var. İş kaliteleri ve hızları ile Ukraynalı işverenin güveninin kazanmış durumdalar.

gurbuz1TH: Kriz inşaatçılarımızı nasıl etkiledi?

Gürbüz Atasoy: Krizin başlaması ile birlikte çok sayıda Türk firması projelerini askıya almak zorunda kaldı. Devam eden projeler olsa da firmaların önemli bir kısmı küçülmeye gitti. Alınmış çok sayıda büyük çaplı iş başlmadan durduruldu. Bitme noktasına gelmiş ya da devletin iş veren olduğu projeler dışında bugün az sayıda proje devam ediyor. Bildiğiniz üzere Ukrayna krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri, belki de en fazla etkilenen ülke. Böyle olunca büyümenin önde gelen kalemlerinden olan inşaat sektörü de haliyle ciddi yara aldı. Türk firmaları da bundan fazlası ile etkilendi.

TH: Türk firmalarının Ukrayna'daki konumları güçlü. Ancak sorun yaşayan firmalar da yok değil. İnşaat firmalarımızın Ukrayna'daki konumları  hakkında ne söylemek istersiniz?

Gürbüz Atasoy: Sektörde beni  en fazla etkileyen konu, firmalarımızın arasındaki iletişim eksikliği. Karşılaştığımız örnekler iletişim eksikliğinin düzeyini ortaya koyuyor.

TH: Örnek vermek ister misiniz?

Gürbüz Atasoy: Elbette. Bakın bir ihaleye giriliyor. Ancak ihaleye giren Türk firmaları birbirlerine rakip oluyorlar. Sırf işi almak için değerinin çok altında fiyat veren firmalar oluyor. Bakın demek istediğim rekabet olmasın değil, sadece değerinin çok altında fiyatlar verildiğini söylemek istiyorum. 10 liralık iş 5 liraya alınıyor. Alan firma da kazanamıyor, iş de lağıyıla bitirilemiyor. Çoğu zaman yerine getirilmesi mümkün olmayan vaadlerde bulunuluyor. İşveren de çoğunlukla en düşük fiyatı verene işi teslim ediyor. Ancak ortada bir realite var, o işin o fiyata o zamanda bitmesi mümkün değil, ki zaten zamanında bitemiyor.  Bunun gibi çok fazla örnek gördük. Firmalar arasında bir centilmenlik anlaşması olsa ne kadar güzel olur. Birbirlerine zarar vermeden belirli rekabet koşulları içinde çalışsalar inanın herkes kazanır.  Hem Türk firmalarının sektörde isimleri lekelenmez, hem de ortaya güzel işler çıkar.

TH: Seçimlere yaklaşıyoruz. Süreç piyasada bir canlanma yarattı derken, grip salgını başladı. Sektörün temelinde yer alan biri olarak inşaat sektörünün durumunu nasıl görüyorsunuz?

Gürbüz Atasoy: Evet seçim ortamı küçük te olsa bir canlılık getirmişti. Aldığımız siparişlerden piyasada hafif de olsa bir hareketlenme yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Ama grip salgını endişeye düşmemize neden oluyor. Her ne kadar salgın haberleri etkisini çok fazla göstermese de seçimden kaynaklanan hareketlenmenin ortadan kalkmasından endişe içindeyiz.

TH: Peki sektörün normale dönmesi ya da en azından düzelmeye başlaması ne zaman olur sizce?

gurbuz2Gürbüz Atasoy: Benim öngörüm 2010 yılının Mayıs - Haziran döneminde düzelmenin başlayacağı yönünde. Tabi ikinci bir kriz dalgasının yaşanmayadığı, ya da grip salgının daha da götüye gitmeyediği bir ortamdan bahsediyorum. Öngörülerimiz bankacılık sisteminin düzelmesi ile de ilişkili. Bankacılık sistemi kendini toparlamaya başladığında, inşaat projeleri yeniden başlayacaktır.

TH: İnşaat sektörünün 2012'den önce düzelmeyeceği yönünde görüşler var katılmıyorsunuz o halde.

Gürbüz Atasoy: İnşaat sektörünün 2012'den önce eski günlerine dönmesinin çok zor olacağı konusunda hem fikirim, ama sektörde kıpırdanmanın başlayacağı tarih bize göre 2010 bahar sonu yaz başı olacaktır.

TH:Ukrayna'da tek merkezli mi çalışıyorsunuz? Çalıştığınız sektör zor bir sektör ve tek merkezden yönetilmenin sıkıntılar doğurması muhtemel.

Gürbüz Atasoy: Haklısınız. Biz Ukrayna'nın başka şehirlerinde temsilcilik vermek istedik. Ne yazık ki  gördükki insanlar sadece  ürünü satmak istiyorlar. Servis hizmeti vermeyi kimse istemiyor. Bizi rakiplerimizden ayıran özelliğimiz satış sonrası hizmettir. Siz satış sonrası kusursuz hizmet verdiğiniz ölçüde pazardaki payınızı koruyabilirsiniz.

TH: TUİD üyesi misiniz?

Gürbüz Atasoy: Hayır henüz değilim. Ama yakın zamanda olmayı planlıyorum. Derneğin Türk iş dünyasını birleştirmek yönündeki çabalarını taktir ile izliyorum. Biraz radikal gelebilir ama, dışarıdan bir girişimci olarak TUİD'in en azından inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinin bir centilmenlik anlaşması imzalamaları için ön ayak olmasını çok isterdim.

TH: Genç bir girişimcisiniz. TürkHaber'in okur kitlesi içinde öğrencilerimizin çok özel bir yeri var. Onlara ne önermek istersiniz?

Gürbüz Atasoy: Öğrencilerimize ilk önerim hem Rusça'yı hem de Ukraynacayı çok iyi öğrenmeleri. Bölümleri ile ilgili konularda uzmanlaşmaları ve mümkünse ingilizce bilgilerini ilerletmeleri. Tabi bir de cesaret ve girişimcilik ruhlarını kaybetmesinler. İnanın başarılı öğrencilerimizin iş bulmaları anlatıldığı gibi zor değil. Bir de şunu önermek isterim kendilerine, okurken çalışmasınlar. Ya da şöyle düzelteyim, okullarını aksatacak işlerde çalışmasınlar. Okul dönemindeki çalışma hayatı, eğer denge tutturulamazsa başarının önünde engel oluyor. Buna çok dikkat etmeliler. Bir de Ukrayna'da bulunma amaçlarının sadece eğitim olduğunu akıllarından çıkartmamalılar. Bu en önemlisi.

Teşekkür ederiz

F.Serkan BAĞ

Bu Sayfalarda Yer Alan Okur Yorumları Kişilerin Kendi Görüşleridir. Yazılanlardan www.TurkHaber.com.ua Sorumlu Tutulamaz.

Yorumlar 

0 #2 suzan kalyoncu 2010-06-17 00:11 başarılar kuzen Alıntı

+2 #1 yavuz dursun 2009-11-09 21:26 daha güzel başarılı işlere imza atmanızı diliyorum Alıntı

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam