- İki ilişkilerden Ukrayna'daki Türk toplumuna ilişkin konulara geçmek istiyorum. Tüm vatandaşlarımızla olmasa da TUİD'de gerçekleşen etkinliklerde çok sayıda Türk işadamı ile biraya geldiniz. İlk izlenimleriniz neler oldu?
İşadamlarımızın Ukrayna'nın zor iş koşullarında başarılı işler gerçekleştirdiklerini memnuniyetle gördüm. İşadamlarımızın, ortak çıkarlarını savunmak ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için TUİD'in çatısı altında etkin bir dayanışma içinde olduklarını da aynı memnuniyetle tespit ettim.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Büyükelçisi olarak şirketlerimizin bugüne kadar görünürlüğü yüksek, büyük alt yapı projelerini başarıyla tamamladıklarını ve yine çok önemli projelerde taahhüt altına girdiklerini görmek benim için iftihar vesilesidir.
- Ukrayna'da iş yapan Türk işadamlarına neler önerirsiniz?
Hükümetimiz, Ukrayna'da siyasi istikrarın yerleşmesi ve ekonomik refahın gelişmesini arzu etmektedir. Bu öncelikle, dost Ukrayna halkının refahı ve mutluluğu için gereklidir. Ayrıca, ikili işbirliğimizin güçlenmesine önemli katkı sağlayacaktır. İkili ilişkilerimiz her alanda gelişmekle birlikte, siyasi istikrarsızlık, ekonomik belirsizlik ve yatırım güvencesi eksikliği, işbirliğinin gelişme hızına sınırlayıcı etkide bulunmaktadır. Ancak bundan yılmamak gerekir. İşadamlarımıza şimdiye kadar elde etikleri iyi şöhretten yararlanmalarını ve bulundukları ülkeye uzun vadeli bakmalarını tavsiye ediyorum. Ukrayna, uzun vadede, çok önemli potansiyel barındıran bir ülkedir. Öte tandan, "Birlikten kuvvet doğar" sevdiğim bir sözdür. Türkiye dışında yaşayan vatandaşlarımızın, işadamı olsun, öğrenci veya işçi olsun farketmez, bulundukları ülkedeki ortak çıkarlarını korumak için birlikte hareket etme yeteneklerini geliştirmeleri gerektiğine inanmaktayım. Bugün ABD, Almanya, Fransa, Hollanda gibi Batı ülkelerindeki vatandaşlarımız kurdukları dernekler vasıtasıyla bulundukları ülkelerin siyasi ve sosyal hayatında varlık göstermeye, seslerini duyurmaya başlamışlardır. Ukrayna'daki vatandaşlarımız da bu modeli örnek alabilirler, mevcut kuruluşlardan daha etkin biçimde yararlanabilirler.
- Mart ayında Anadolu Ateşi Kiev'e geliyor. Avrupa Turnesine Kiev'den başlayan grubun gösterisi Türkiye'nin tanıtım için önem taşıyor. Bu gösteri hakkında neler söylemek istersiniz?
Devletlerarası ilişkilerin gelişmesi için öncelikle ülke halklarının birbirlerini iyi tanımaları gerekmektedir. Bu nedenle 2010 yılında tanıtım ve kültür projelerine öncelik vermeyi planlıyoruz. Bunun için doğal olarak Büyükelçiliğimiz Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizin kaynaklarının yanı sıra iş adamlarımızın ve Türk şirketlerinin desteği de önemli olacaktır. Anadolu Ateşi'nin Kiev'de yapacağı gösterileri, kültürümüzün zenginliği ve derinliğini Ukrayna kamuoyuna yansıtan birer Türk gecesine dönüştürmeliyiz. Anılan etkinliğe Ukrayna devlet erkanı, iş, eğitim ve kültür çevrelerinden, kordiplomatikten üst düzey kişileri davet etmeyi planlıyorum.
- Siz devletimizi ve onun başı olan Sayın Cumhurbaşkanımızı temsil ediyorsunuz. Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanımız dönem dönem Çankaya Köşkü'nde halk günleri düzenliyor. Ukrayna'daki Türk toplumunun fertlerinin Sizinle doğrudan iletişimi sağlayamaya yönelik belli aralıklarla düzenlenebilecek böylesi toplantılara nasıl bakıyorsunuz?
İlke olarak Büyükelçiliğin ve benim kapım bütün vatandaşlarımıza açıktır. Önceden randevu almak koşuluyla, çalışma programım elverdiği sürece bütün vatandaşlarımızla bir araya gelmek isterim. Yoğun bir taleple karşılaştığım takdirde bunu vatandaşı dinleme günlerine de dönüştürebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz konuların çeşitliliğinden görüleceği üzere, Ukrayna'daki Türk Büyükelçisi birçok konuda farklı kurum, kuruluş ve şahıslarla bir araya gelmek durumundadır. İşadamlarımız ile bir araya gelmiş ve sıkıntılarını dinlemiş bulunuyorum. Diğer meslek grupları ile de bir araya gelmeyi düşünüyorum. Ayrıca, Ukrayna'nın diğer bölgelerine seyahatler yapmayı ve oralarda yaşayan vatandaşlarımız ile de buluşmayı arzuluyorum. - Konsolosluk hizmetlerini birçok gelişmiş ülke konsolosluklarının yaptığı gibi randevulu bir sistemle gerçekleştirmek konusunda bir adım atılabilir mi? Mevcut sistem eskisine göre daha iyi olmakla beraber sıkıntılar sürüyor. Randevulu sistemin pratikte uygulaması sizce nasıl olur?
Büyükelçiliğimiz Konsolosluk.Net sistemine dahil misyonlar arasındadır. Bu program ile vatandaşlarımızın kaydı yapıldıktan sonra birçok konsolosluk işlemi hızlı bir şekilde, Ankara ile eşgüdümlü olarak gerçekleştirmektedir.
Anılan sistemle bağlantılı olarak Dışişleri Bakanlığımız tarafından 2009 Şubat ayında "e-buluşma" (Randevulu Konsolosluk İşlemi) alt yapısı geliştirilmiştir. Sözkonusu uygulama ile e-Konsolosluk üyesi vatandaşlarımızın www.e-konsolosluk.net adresli sitemizden randevu alarak konsolosluklarımıza gelmeleri ve işlemlerini yaptırmaları mümkün olmuştur. Böylelikle, üyelere sıra beklemek yerine internet üzerinden randevu alarak işlem yapma avantajı sunulmaktadır. E-Konsolosluk hizmeti kapsamında "e-Buluşma" pilot uygulama olarak ilk olarak Münih Başkonsolosluğumuzda devreye girmiştir. Bu yaz aylarında Avrupa'da on bir Başkonsolosluğumuzda kullanılmaya başlanmıştır. Büyükelçiliğimizin de anılan sisteme 2010 yılında geçişini sağlamak için çalışmaları başlattık. Bununla birlikte, Avrupa'daki bir Başkonsolosluğumuzda ortalama 30-40 memur çalışırken, Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesinde üç kişi çalışmaktadır. Doğal olarak bu rakamlar görev bölgesinde ikamet eden vatandaş sayısı ile orantılıdır. Örneğin Stuttgart Başkonsolosluğumuzun görev bölgesinde 300.000'den fazla vatandaşımız ikamet etmektedir. Ukrayna'da ise resmi olarak 5.000'e yakın vatandaşımız ikamet etmektedir. Bu ülkedeki oturum ve çalışma izni mevzuatı nedeniyle Ukrayna'da uzun süreli ikamet eden ancak oturum izni almadan sürekli Türkiye'ye gidip gelenleri de sayarsak bu rakamın 10.000 civarında olduğu düşünülmektedir.
- En zor soruyu en sona sakladım. Sayın Büyükelçim, TürkHaber'e gelen birçok okur yorumu ve mektubunda kapıdaki sıra problemlerine değiniliyor. Kriz şartları sürüyor ve imkanlarımız sınırsız değil, ancak çok sorulan şu soruyu size iletmek istiyorum; Büyükelçiliğimiz yeni bir binaya geçecek mi? Evet ise öngörülen bir tarih var mı?
Drujbi Narodiv metro durağı yakınındaki 4000 m2'lik arsamızda yapılacak inşaatın projesi hazırlanmaya başlanmıştır. Bir Büyükelçilik binasının hem bulunulan ülkede Türkiye'nin imajını en güzel şekilde temsil etmesi hem de fonksiyonel olması ve güvenlik koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir. Proje geliştirme sürecinde bu hususlar göz önünde bulundurulmaktadır. Yapılacak bina hepimizin malı olacaktır. 2010 yılında yerel makamlardan gerekli izinler zamanlıca alınabilirse inşaat aşamasına hemen geçilmesi öngörülmektedir. Bu şahsım açısından öncelikle sonuçlandırılması gereken bir konudur.
- Büyükelçiliğimizdeki konsolosluk hizmetlerinin verildiği bölüm, Türk vatandaşlarının (elbette Ukrayna vatandaşlarının da) en fazla ziyaret ettikleri bölüm. Bir süre önce son derece faydalı olduğunu düşündüğümüz sıra numarası uygulamasına geçildi. Sıra alan vatandaşlarımız yaklaşık saati öğrendikten sonra çevredeki kafelerde zamanlarını geçiyorlar, ancak bir çok kişi sıralarını kaçırma endişesi ile kapıda beklemeyi tercih ediyorler ve bu soğuk havalarda ciddi sorun oluyor. Öte yandan bazı okurlarımız 10.00 ile 12.30 arasında işlemlerini yetiştirememekten şikayet ediyorlar. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Vatandaşlarımıza daha düzenli ve verimli hizmet sunulabilmesi amacıyla Konsolosluk Şubemize sıramatik makinesi takılmıştır. Vatandaşlarımızın sıra numarası aldıktan sonra, sıraları geçse dahi 12:30'a kadar başvuruları kabul edilmektedir. Şimdiye kadar bu kolaylık birçok vatandaşımıza sağlanmıştır. Ancak, 12:30'dan sonra görevlilerimiz, işlemlerin bir sonraki güne yetiştirilmesi için çalışmaya başladıklarından başvuru kabul edilmesi mümkün değildir. Sorun esasta alt- yapımızın yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Kapalı alanımızın çok sınırlı olması nedeniyle Konsolosluk Şubemizde aynı anda belirli bir sayının üstünde kişinin bulunmasına izin verilmemesi uygulaması sürdürülecektir. Bununla birlikte Kiev dışından gelen vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için işlemleri aynı gün tamamlanıp akşamüzeri iade edilmektedir. Esasen öğrencilerin yoğun olarak işlem yaptırdıkları Eylül ayı başı haricinde başvuru için gelip de işlem yaptıramayan vatandaşımız yoktur. Yoğun dönemde de, son iki seneden bu yana, mevcut personelimize ek bir geçici personel çalıştırılarak görev yerine getirilmektedir. Öğrencilerimiz de işlemlerini son güne bırakmadıkları takdirde sorun yaşamamaktadır. Sorunun kalıcı çözümü için vatandaşlarımızın işlemlerini son güne bırakmamaları ve yeni Büyükelçilik binasına taşınılması gerekmektedir. Yeni binamızda, yaklaşık 160 m2'lik bekleme salonu ve bankolu işlem holünün yanı sıra, konsolosluk işlemi için gelenlere özel çocuk oyun ve bakım odası, sıcak-soğuk içeceklerin satın alınabileceği bir bölüm, fotokopi ve fotoğraf çektirme imkanı gibi olanaklar olacaktır. Nazik ilginiz ve TürkHaber'e zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Bu vesileyle Ukrayna'da bulunan tüm vatandaşlarımın yeni yılını kutluyor, sağlıklı, mutlu, güzel günler diliyorum.
Röportaj: F.Serkan BAĞ
|
Yorumlar
Burda tamam güzel iş adamları var ama yoğunlukta bir öğrenci kitlesi var.Ticaret gibi şeylere bizim gençlerimizi yönlendirecek bir hareket bekliyorum.Tabiki elçimizden birebir böyle istemek tuhaf olur.Lakin bir komisyon yapılsa insanımız kalkınsa çok mükemmel bir hareket olur diye düşünüyorum
Saygılar,çalışm a hayatınızda başarılar Alıntı